Головна сторінка

пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

13 лютого -День радіо

Свято 13 лютого - Всесвітній день радіо

Свято 13 лютого - Всесвітній день радіо













Щоб з ранку швидше «розгойдатися» після солодкого сну і отримати заряд бадьорості для подальших звершень, необхідно використовувати силу власної волі, або одне з перевірених засобів: випити чашечку кави, з'їсти шоколадку, зробити гімнастку, прийняти контрастний душ. А можна просто включити радіо, де цілодобово передають популярні музичні треки. 13 лютого у любителів знаходитися завжди на «своїй» хвилі радісна подія - планета відзначає Всесвітній день радіо.

Хто винайшов радіо 

   Протягом 119 років суспільство не може ніяк визначитися, хто винайшов радіо. Справа в тому, що практично в один і той же час це геніальне відкриття зробили кілька вчених з різних країн. Олександр Попов, Гульєльмо Марконі, Нікола Тесла, Генріх Герц, Ернест Резерфорд — всі ці люди так чи інакше пов’язані з радіо. Не так важливо, кого з них першим відвідала геніальна думка, всі вчені вклали в розвиток науки неоціненний вклад. Якщо запитати українця і європейця про те, ким винайдено радіо, то відповіді будуть зовсім різні, перший відповість, що це Попов, а другий — Марконі. Хто ж правий, насправді, а хто помиляється? Поняття електромагнітного поля було введено в 1845 році Майклом Фарадеєм, це було одне з найважливіших відкриттів людства. Через 20 років після цього Джеймс Максвелл створив теорію електромагнітного поля і вивів всі його закономірності.


  Учений довів: електромагнітне випромінювання може поширюватися в просторі зі швидкістю світла.

 Досягнення Герца

  Відкриття радіо відбулося багато в чому завдяки Генріху Герцу. Цей геніальний вчений в 1887 році створив генератор і резонатор електромагнітних коливань. Буквально через рік він продемонстрував громадськості наявність електромагнітних хвиль, що поширюються зі швидкістю світла у вільному просторі. Деякі історики наполягають на тому, що радіо винайшли Фарадей, Максвелл і Герц. Перший і другий відкрили наявність електромагнітних хвиль, а Генріх створив прилад. Проблема в тому, що конструкція Герца працювала лише на відстані кількох метрів один від одного, в приймачі було видно лише іскру, та й то в темряві. Прилад не ідеальний і вимагав удосконалення. Геніальному інженеру і експериментатору нічого не коштувало поліпшити свій винахід. На жаль, Герц помер у віці 37 років в 1894 році, незадовго до відкриття Марконі і Попова.

 Схожість дослідів Марконі і Попова
    Якщо розглядати з технічної сторони, то Попов і Марконі не відкрили нічого нового, а лише використовували винаходи інших вчених для створення поліпшеного приладу. До конструкції Герца учені додали заземлення і антену, а для кращого прийому сигналу встановили когерер — скляну трубку з металевою тирсою всередині. Це пристосування було винайдено Едуардом Бранглі, а вдосконалено Олівером Лоджем. Вчених не цікавило практичне застосування когерера, а ось Марконі з Поповим використовували його замість іскри для включення дзвінка. Виходить, що росіянин та італієць зробили одне і те ж, але хто з них додумався до цього першим, невідомо досі. Звичайно, в Росії свято вірять, що створив радіо саме Попов. 7 травня 1895, коли Попов винайшов радіо і продемонстрував сконструйований прилад на зборах російських фізиків, про творіння Марконі ще нічого не було відомо. Саме 7 травня в Росії прийнято вважати днем створення радіо. Весь 1895 Попов присвятив удосконаленню радіоприймача, він проводив досліди по прийому і передачі електромагнітних хвиль на відстані 60 м. 20 січня 1897 російському вченому довелося відстоювати своє право на першість винаходу. У газеті «Котлін» з’явилася стаття «телеграфування без проводів», дізнавшись про досліди Марконі, її написав Попов. Перше радіо винайшов Олександр Степанович, він демонстрував його навесні 1895 і планував далі працювати над його вдосконаленням, але документально він ніяк не оформив свій прилад. Не забудь поділитися!

Джерело: http://cikavi-fakty.com.ua/xto-vinajshov-radio-istoriya-vinaxodu/

Історія свята Всесвітній день радіо

Ідея введення традиції святкування існування в нашому житті чудесного винаходу належить миротворчої організації ЮНЕСКО. На прийняття такого мудрого рішення вплинули не тільки результати досліджень ООН в цьому ключі, але також пропозиція однієї південноєвропейської країни - Іспанії. Представники Іспанської академії радіо заручилися підтримкою керівництва аналогічних організацій, діючих в рамках інших держав, Європейського союзу та компанії «Бі-Бі-Сі». Свято заснували в 2011 році, почали проводити на наступний рік в лютому, так щоМіжнародний день радіо ще дуже юний.
Дата 13 лютого була обрана згідно з історичними відомостями, згідно з яким, в цей день в 1946 році стартувала діяльність «Радіо ООН». Даний факт ще раз підтверджує миролюбний характер свята. Всесвітній день радіо - це своєрідний заклик до об'єднання людей, так або інакше пов'язаних з поняттям радіохвиль і специфічною діяльністю. З цієї причини в основу заходів, проведених 13 лютого, покладена масовість, взаємодія двох сторін: передає інформацію (компанії радіомовлення) та приймає відомості (радіослухачі). 

1 коментар: